Menu
arrow Automatisierungs Module arrow Sisteme de mentinere automata a distantei arzatorului
RomanaEnglishGerman
Sisteme de mentinere automata a distantei arzatorului
Dispozitive pentru controlul inaltimii arzatorului

Calitatea debitarii cu plasma sau oxigaz este influentata major de mentinerea unei distante optime intre arzator si tabla.
Dispozitivele de control a inaltimii arzatorului ( THC - torch hight control) sint compuse dintr-un bloc electronic ce asigura evaluarea inaltimii si comanda miscarea si un bloc electro-mecanic de deplasare sus/jos.

La debitarea oxigaz, blocul electronic foloseste un senzor capacitiv noncontact pentru determinarea distantei dintre arzator si tabla de debitat. Totodata sistemul lucreaza si ca sistem anticoliziune, protejind arzatorul.
Senzorul capacitiv asigura si pozitionarea initiala a arzatorului, inainte de aprinderea flacarii. In functie de tipul de bloc electronic utilizat, acesta poate comanda si o ridicare suplimentara a arzatorului, intr-o pozitie prestabilita, pe perioada perforarii, reducind riscul afectarii duzei de taiere de catre stropii de metal incandescent si apoi revenirea la pozitia optima de debitare.
Senzorul capacitiv poate fi influentat e prezenta stropilor de apa sau a unei pelicule de apa de pe suprafata tablei, ca atare nu este recomandat pentru debitarea pe pat de apa sau debitarea submersa.

Varianta cu senzor capacitiv poate fi folosita si in cazul arzatoarelor cu plasma de max.100A .
La debitarea cu plasma se foloseste in majoritatea cazurilor sistemul de reglaj functie de tensiunea arcului plasmagen (AVC- arc voltage control), aceasta find in legatura directa cu distanta intre arzator(generator de plasma) si tabla de debitat. Se asigura o pozitionare precisa si cu o reactie foarte rapida, strict necesare in situatia in care vitezele de taiere cu plasma pot depasi 10000mm/min, iar distanta uzuala intre arzator si tabla e in domeniul 1...3mm. Si in cazul debitarii cu plasma ,in functie de tipul de bloc electronic utilizat, acesta poate comanda si o ridicare suplimentara a arzatorului, intr-o pozitie prestabilita, pe perioada perforarii, reducind riscul afectarii duzei de taiere de catre stropii de metal incandescent si apoi revenirea la pozitia optima de debitare.

Sistemul AVC trebuie dublat de un alt sistem pentru determinarea pozitiei initiale, intrucit el nu functioneaza decit atunci cind exista deja generat un arc electric. Determinarea pozitiei initiale se poate face in mai multe moduri: cu senzor capacitiv, prin coborirea automata a arzatorului pina la sesizarea unui contact ohmic cu tabla de debitat , prin coborirea automata a arzatorului pina la inchiderea unui microcontact ca urmare a contactului mecanic cu tabla de debitat